دیرستان

جزیره قشم،اداب و رسوم جزیره قشم، معرفی روستای دیرستان

دیرستان

جزیره قشم،اداب و رسوم جزیره قشم، معرفی روستای دیرستان

صنایع لنچ سازی درقشم

صنایع لنچ سازی در قشم

مردم جزیره قشم دیگر ساحل نشینان اغلب دریانورد و عموما ماهیگیرهستند و از مشاغل عمده آن تور بافی و لنچ سازی و تجارت است که از مهمترین صنایع مردم این منطقه می باشد در سالیانه گذشته کلیه لنچ های خلیج فارس به وسیله لنچ سازان بومی همین منطفه ساخته میشد ولی بعدها به علت مشکلاتی که در تهیه چوپ مخصوص لنچ سازی که مستقیما از سواحل آفریقا وارد می شد به  وجود آمد و صنایع لنچ سازی کم رنگتر شده است صنایع لنچ سازی هنر دست مردان جنوب و خصوصا مردم خونگرم و زحمتکش قشمی میباشد در این خطه با صنایع حیات زندگی مردمانش پیوند خورده است لنچ سازی سنتی که استادان لنچ سازی سینه به سینه و پدر به پسر آموخته اند . هر چند امروزه با رونق لنچ های غیر چوپی می رود که به سنت های فراموش شده بپیوند اما هنوز در برخی بنادر کوچک محلی همچون درگهان – لافت – دولاب- گوران – پی پشت  قشم همچنان حفظ شده است در کنار دریا استادان لنچ سازی با ابزار های که آهنگران بومی ساخته اند با صبری همچون نوح . آرام و پیوسته به ساخت یا تعمیر و مرمت لنچ مشغولند .هر لنچی که ساخنه می شود نامی به خود می گیرد و یا با نام ناخدایش شناخته می شود نام و نوع لنچ های چوپی که بیشتر در جنوب استفاده می شود عبارتند از :

 

1- بوم

2- جالبوت

3- سمبوک

4- سماچ

+ نوشته شده در  سه شنبه 1389/03/04ساعت 9:19  توسط direstane  |  2 نظر

معرفی درخت خرما

سابقه درخت خرما در دنیا بیش از 5000 سال و کشت آن در ایران و جنوب بدو تاریخ و تشکیل سلسله هخامنشی معمول بوده است در برخی روایات دینی از خرما به عنوان یک میوه بهشتی یاد شده است و نام نخل در قرآن 42 بار نیز آمده است درخت خرما حد اقل 2 سال و حد اکثر 3 سال در برابر تشنگی برد بار است . در کشتزار های که مخصوص پرورش نخل است تا 5 سال می تواند تشنه باشد عمر خرما در نواحی گرمسیری بین 80 تا 120 سال و در نواحی نیمه سردسیر بین 150 تا 200 سال است .

انواع درخت خرما در جنوب و جزیره قشم

مهتری- سلانی- کلک سرخ- خارو قشمی- مسلی- زامردان- مرداسینگ- خاسئو-لولو- شکری- زرک- برحی- خلاص- هلو- مرزبان- خنیزی- مضافتی- نغال- خصاب- مینگناز- شخ کمالی- مصلی-

(خرما (( داروئی ))

میوه درخت خرما پر خاصیت برای مردم کشورهای اروپایی و آمریکایی تا حدی نا آشنا است و آنرا فقط درکیک و شیرینی مصرف می کنند ولی در خاور میانه و خصوصا در کشور های عربی بعنوان یک غذای اصلی بکار می رود درخت خرما در جنوب ایران و فلسطین و عربستان و کشور های حوزه خلیج فارس بفراوانی یافت می شود . درخت خرما خواص بیشماری دارد و می توان گفت که ازتمام قسمتهای این درخت می توان استفاده کرد و یک ضرب المثل عربی می گوید که خواص درخت خرما باندازه روزهای سال است از برگ و شاخ درخت خرما سبد و فرش تهیه می کنند از هسته آن نان و از میوه شراب و عسل همانطور که می دانیم تنها میوئی است که در صحرا وجود دارد و طبیعت این درخت را به مردم صحرا داده است که تمام احتیاجات خود را از آن رفع می کنند . اثرات درمانی بسیاری در خرمای سبزتقویت کننده اعمال جنسی و انرژی زایم باشد حتی هسته خرما ی سبز را نیز دم کرده و پمادی از آن تهیه می کنند که برای زخمهای آلات تناسلی بکار می رود اثر دیکری معجزه آسای هسته خرما از بین بردن تورم پلاک های چشم است . زندگی پر مشغله وناراحتی های روانی که میل جنسی را در بعضی از اشخاص از بین می برد بهترین علاجش خوردن مداوم خرما است که میل جنسی را باین اشخاص باز می گرداند.

مضرات : مواظب باشید در خوردن آن افراط نکنیید زیرا دارای قند زیادی است در این صورت آنهایی که لوزالمعده حساس دارند و یا آنهایی که بیماری قند در خانواده آنها وجود داردباید کمتر از این میوه استفاده کنند .

صنایع دستی از درخت خرما

در طبیعت کمتر درختی می توان یافت که مانند نخل همه ی اجزا ء آن مفید و قابل استفاده باشد میوه نخل خرما به صورت های مختلف قابل نگهداری و مصرف است از شاخ و برگ آن همچون هیزم برای گرم کردن و پختن استفاده می شود . کنده و شاخ های خشک آن در پوشش سقف خانه ها و احداث خانه های مخصوص (کپری) به کار می آید و از برگ آن هم خشک وهم تر انواع فرش و ظرف ووسایل زندگی می سازند .


ادامه مطلب
+ نوشته شده در  جمعه 1389/02/31ساعت 9:8  توسط direstane  |  نظر بدهید

معرفی درخت انبه

 

میوه انبه هنگام رشد کامل از روی درخت و روی ساقها آویزان میشود و ممکن است وزن آنها به 2 کیلو گرم در نواحی استوایی برسد در نواحی استوایی درخت انبه چندین بار در سال بار میدهد ولی در جنوب ایران و عمان فقط یک بار در سال بار میدهد درخت انبه قد بلندی دارد و ممکن است به 35 تا 45 متر برسد قطر قسمت شاخ و برگدار آن نیز میتواند به 10متر برسد این درخت بیش از صد سال عمر می کند کشت انبه در شرقی استان هرمزکان خصوصا در شهرستان میناب و رودان فراوان است و در جزیره قشم و در روستای دیرستان هم کشت می شود فصل کاشت درخت انبه از اواخر دیماه تا اواسط اسفند ماه انجام و فصل برداشت محصول نیز از ابتدای تیر ماه آغاز و تا پایان مهر ماه ادامه دارد هر چند از کشورهای هندوستان – مالزی- و برمه بعنوان زادگاه انبه نام برده شده و کشت آن به دو تا چهار سال قبل باز می گردد اما در شهرستان میناب رودان و بندرعباس نیز کشت این محصول از دیر باز رواج داشته و گونه های بومی آن دارای میوه های کوچکتر اما خوشمزه تر از نوع واراداتی آن از هندوستان و پاکستان است مرغوبیت محصول باغهای انبه در هرمزگان موجب شده است که میوه آنها کال برداشت و از آن انواع فرآورده های مختلف از جمله ترشی و مربا در کارگاههای کوچک و بزرگ تولید و به بازار مصرف در داخل و خارج از کشور عرضه گردد . در کتابهای طب سنتی دهها مورد به خواص انبه به خصوص مقوی بودن و تقویت کننده بدن اشاره شده است .درخشان کننده رنگ صورت – خوشبو کننده بوی دهان – ادار آور برطرف کننده یبوست و عطش از دیگر خواص درختان انبه است همچنیین گفته شده که خوردن انبه سر درد تنگی نفس و سرفه را از بین می برد و حرارت بدن را کاهش می دهد و تب را پایین می آورد کشت درخت انبه در کشور همسایه عمان زیاد است و بیشترین کشت در سواحل باطنه روبروی شهرستان جاسک و چابهار می باشد

+ نوشته شده در  سه شنبه 1389/02/28ساعت 13:26  توسط direstane 
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد