دیرستان

جزیره قشم،اداب و رسوم جزیره قشم، معرفی روستای دیرستان

دیرستان

جزیره قشم،اداب و رسوم جزیره قشم، معرفی روستای دیرستان

حمل و نقل دریایی ساحل نشینان قشم



حمل ونقل دریایی ساحل نشینان قشم


ساحل نشینان دریاهای جنوب ایران، سالهای سال با مرزنشینان خاکهای دیگر

آشنایی ورفت و آمد وآمیزش داشته اند ، راه این آشنایی دریا بوده است و وسیله 

، همان جهاز هایی که بومیان خود می ساختند و به آب می انداختند و اگر امروزه 

به جهاتی رفت وآمدها محدود شده زمانی بوده است که از هر بندر وآبادی که

 پناهگاهی برای جهازات داشته بوم های کوچک وبزرگ بادبان میکشیدند و هرچند

وقت یکبار عازم دیار دور ونزدیک می شدند . با همان سیاق وروش افسانهای

یعنی تن به موج وقضا سپردن ودل شیر داشتن و واهمه نکردن .

 

      


هدف این رفت وآمدها سیر کردن شکم بوده ، نه عیاری و بهادری و مقصدشان سواحل افریقا در درجه اول وبعد سواحل هند. جهازاتی که چنین راه های دور ودرازی می رفتند کارشان حمالی و کرایه کشی بوده است . و ای بسا کهد برای پیداکردن  کار ومعاش مدتها خالی روی دریاهای غریب راه می سپردند  و پرسه می زدند و در کناره های نا آشنا پهلو می گرفتند ، به هر صورت جهازات ایرانی معمولا سواحل افریقا را در چنین مسیری می پیمودند.

ابتدا عازم مسقط و سپس خاک یمن می شدند و بعد مکلا را پشت سر گذاشته به مرز سومالی می رسیدند و بعد به موگادیشو پایتخت سومالی وارد می شدند و بالاخره از کشمایر ،قلندی ،گامبی،بمباسه زنگبار و دارالسلام رد شده به تانگانیکا  میرفتند وبیشتر وقتها تا آخرین حد جزیره "بیجو" راه می سپردند این مسیر را یک لنج از مقصد یعنی جزیره قشم یا هنگام تا سواحل افریقا یک ساله طی طریق می کرده است. 

گاهی وقتها جهازات به سواحل هند سفر می کرده اند ، در چنین سفرهایی جهازات همه در ابتدا در لنگرگاه جزیره هنگام پهلو می گرفتند و از آنجا به طرف جاسک راه می افتادند ، از جاسک تا "گوک سر" توقفی در کار نبوده و بعد به میدانی و کنارک وچابهار و بالاخره به گواتر می رسیدند و از آنجا به خور میان وبالاخره به آبهای کراچی وبمبئی .

لازم به یادآوری است که در برابر هر ده لنج که به آفریقا سفر میکرده یک کشتی هم به هند نمی رفته.

جزیره قشم در حواشی ساحل شمالی دارای لنگرگاههای مناسبی است که از آنها می توان به عنوان پل ارتباطی قشم با دیگر خشکیها نام برد ، اهمیت ونقش هر یک از این توقفگاهها در دوران های مختلف متفاوت بوده است ، مثلا "دماغه ی باسعیدو ولافت شاید قدیمیترین پل ارتباطی جزیره قشم با سواحل دور و نزدیک و وخاکهای دیگر کشورهای عرب و خاور دور بوده است " وجود آثار قدیمی واسکله سنگی دلیل آن است " بندر گاههای دولاب وگوران نیز که در سواحل شمالغربی جزیره واقعند از مراکز عمده خدمات رسانی و حمل ونقل دریایی بوده است" در حال حاضر اهمیت گذشته خود را از دست داده اند ".

بندر قشم ودرگهان نیز به عنوان محل تجمع و مرکزیت امور سیاسی ونظامی همواره نقش بسزایی داشته اند ، در یک صد ساله اخیر کلیه امور مهم تجاری و حمل ونقل دریایی از طریق همین لنگرگاه ها صورت گرفته است .

در حاشیه ی سواحل جنوبی جزیره نیز بندر گاه های متعددی وجود دارند که عبارتند از : سوزا، دیرستان شیب دراز ،سلخ وچندین لنگرگاه دیگر. 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد